L-serine

Een klein aminozuur van groot belang

Aminozuren zijn de essentiële bouwstenen van eiwitten, de moleculen die al ons lichaamsweefsel opbouwen en talloze functies in ons lichaam uitvoeren. Ze zijn betrokken bij alles, van het transport van voedingsstoffen tot het herstellen van beschadigde weefsels. Hoewel er honderden aminozuren in de natuur voorkomen, zijn er twintig die van cruciaal belang zijn voor de mens: de zogenaamde fundamentele aminozuren.

L-serine is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren in ons lichaam dat in 1865 door Emil Cramer werd geïdentificeerd uit proteïnen van ruwe zijde. Het is afgeleid van het Latijnse woord sericum, wat zijde betekent.

Dit kleine, niet-essentiële aminozuur komt voor in eiwitrijk voedsel, zoals eieren, vlees, gevogelte, vis en zuivel.

Er zijn ook plantaardige bronnen die serine bevatten zoals soja, noten, waterkers, carobzaadjes, lupine, pinda’s, asperges, linzen, pistachenoten, sesamzaadjes, bloemkool, verschillende bladgroenten en volkoren granen.

Eiwitrijk voedsel dat serine bevat

L-serine is de voorloper van fosfoglyceriden, glyceriden, sfingolipiden en fosfatidylserine. Serine komt voor in twee enantiomere vormen: L-serine en D-serine. L-serine komt van nature voor in eiwitten en wordt in het lichaam door het vitamine B6-afhankelijk enzym serine racemase omgezet naar D-serine, waarbij een racemisch mengsel (DL-serine) ontstaat. Dit enzym is ook in staat om D-serine weer terug om te zetten naar L-serine. D-serine komt ruimschoots voor in verschillende gebieden van onze hersenen en bepaalde neuronen waar het belangrijke taken vervult.

L-serine speelt een belangrijke rol in het lichaam en vervult verschillende biologische functies.

  • Bouwsteen voor belangrijke verbindingen
    L-serine is een voorloper van verschillende belangrijke verbindingen in ons lichaam, zoals fosfolipiden (belangrijk voor celmembranen) en sfingolipiden (belangrijk voor de hersenen).
  • Rol in de hersenen
    D-serine, een nauw verwant molecuul, is van belang voor de communicatie tussen hersencellen.
  • Niet-essentieel, maar belangrijk
    Hoewel ons lichaam L-serine zelf kan aanmaken, is het toch belangrijk om voldoende via de voeding binnen te krijgen.

L-Serine Poeder
VitOrtho introduceert een gloednieuw product: L-Serine Poeder. Een makkelijk doseerbaar voedingssupplement zonder hulp- en vulstoffen en geschikt voor zowel vegetariërs als veganisten. Geur en smaak van het poeder zijn neutraal. Dat en vele andere eigenschappen maken L-Serine Poeder een uniek product op de markt.