Drs. Remco Verkaik

medisch bioloog
Remco Verkaik heeft medische biologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht, waarna hij als onderzoeker bij het IOC dopinglaboratorium van de faculteit farmacie aan de Universiteit Utrecht heeft gewerkt. De afgelopen 15 jaar heeft Remco sport-, voedings- en lifestyleprogramma’s ontwikkeld voor diverse ziektebeelden, overgewicht en (top)sporters vanuit de combinatie van wetenschappelijke literatuur en praktijkresultaten. Op dit moment geeft Remco verschillende opleidingen aan Sportvasten Coaches en ontwikkelt hij het concept verder met (top)sporters, trainers en wetenschappers.

Het immuunsysteem in de welvaartstand, tijd voor een harde reset

Ons immuunsysteem is in de loop der tijden geëvolueerd zodat het optimaal kan functioneren in samenspraak met lichaamsweefsels. De zeer wisselende beschikbaarheid van voedsel en uitermate veel lichaamsbeweging hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Vanuit de evolutieleer zijn er geconserveerde stofwisselingspatronen te identificeren om die verschillende uitdagingen van de jager-verzamelaar snel en effectief te verwerken in subtiele afstemming met het immuunsysteem. Het lichaam kan als het ware switchen tussen verschillende standen om snel de uitdagingen van hongersnood, enkel plantaardig of juist voedseloverschot effectief te kunnen verwerken. En het immuunsysteem switcht mee!

Helaas staat het lichaam van de westerse mens structureel in één stofwisselingsstand: de welvaartstand. Naast het ontstaan van het metabool syndroom kan dit ook leiden tot een ontregeling van het immuunsysteem. Uitingen daarvan zijn een hoger risico op laaggradige ontstekingen en reumatische ziekten, mogelijk een grotere kans op kanker en een verlaagde weerstand. De oplossing van (een gedeelte) van deze ontsporing is dus niet symptoombestrijding met medicatie… maar het switchen naar een ander stofwisselingspatroon. Vergelijk het met een ontspoorde computer die een harde reset nodig heeft.

In deze presentatie worden de verschillende stofwisselingspatronen geïdentificeerd en uiteengezet en wordt aan de hand van wetenschap en eigen onderzoek geïllustreerd hoe snel en effectief een harde reset door middel van vasten of veganistisch eten kan werken.

VitOrtho helpt! Gezondheid is onze motivatie.
VitOrtho BV
T (+31) (0)70-3010703
info@vitortho.nl