Winterdip, burn-out en neurotransmitters
Hoe energie in balans te brengen
De wintermaanden kunnen voor velen een uitdagende tijd zijn. Minder zonlicht, lagere temperaturen en kortere dagen hebben niet alleen invloed op je humeur, maar ook op je energieniveau. In Nederland krijgt een groot aantal mensen te maken met een winterdip.
Een winterdip, ook bekend als winterdepressie of seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), wordt veroorzaakt door het gebrek aan zonlicht in de wintermaanden. Dit kan leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid, somberheid en verminderde concentratie.
Als deze symptomen langere tijd aanhouden en gepaard gaan met hoge werkdruk, stress of andere mentale belasting, kan dit het risico op een burn-out vergroten. Enkele manieren waarop dit zich uit zijn: verlaagd energieniveau, chronische stress, slaapproblemen en gebrek aan motivatie.
De statistieken zijn zorgwekkend: ongeveer 16% van de volwassenen in Nederland ervaart burn-outklachten – opvallend vaak bij jongvolwassenen tussen de 25 en 35 jaar.
Wat gebeurt er in de hersenen?
Een winterdip en burn-out hebben veel gemeen als het gaat om de rol van neurotransmitters. Dit zijn chemische stoffen in de hersenen die cruciaal zijn voor het reguleren van je stemming, energie en concentratie. Een belangrijke speler hierin is serotonine, ook wel het “gelukshormoon” genoemd. In de donkere wintermaanden wordt minder serotonine aangemaakt, omdat dit proces deels afhankelijk is van daglicht.
Daarnaast speelt dopamine, een neurotransmitter die betrokken is bij motivatie en beloning, een belangrijke rol. Lage dopaminewaarden worden vaak geassocieerd met apathie en verminderde productiviteit. Bij mensen met burn-out worden vaak chronisch lage niveaus van zowel serotonine als dopamine aangetroffen.
De gevolgen per leeftijdsgroep
Hoewel een burn-out op elke leeftijd kan voorkomen, zijn jongvolwassenen tussen de 25 en 35 jaar extra kwetsbaar. Dit is de levensfase waarin veel mensen worstelen met hoge werkdruk, prestatiedruk en het vinden van een balans tussen werk en privé. Bij oudere volwassenen zien we dat een burn-out vaak het gevolg is van langdurige overbelasting, soms gecombineerd met fysieke klachten of chronische stress.
Ondersteuning van de energievoorziening
Het is cruciaal om de energiehuishouding te ondersteunen, vooral in periodes waarin iemand meer stress ervaart. Voedingssupplementen kunnen hierbij een waardevolle rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan:
- calcium: speelt een rol in de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen en activeert de natuurlijke energie in het lichaam
- magnesium: ondersteunt een normaal energieleverend metabolisme en draagt bij aan een normale werking van het zenuwstelsel
- vitamine B6: speelt een rol in de energievoorziening van het lichaam en draagt bij aan de geestelijke veerkracht
- omega 3-vetzuren: dragen bij aan het behoud van een normale hersenfunctie bij een dagelijkse inname van 250 mg
VitOrtho helpt!
De juiste supplementen kunnen net dat extra steuntje in de rug bieden. Bekijk onderstaande voedingssupplementen eens. Goed advies vragen aan een gezondheidsprofessional is voor uw cliënt of klant belangrijk om de juiste keuze te maken.